Aluminia

Aluminia

Vi har i vores samling af Aluminia fundet en gammel terrin der er stemplet med August Schøtts mærke fra 1862 - MEN den er desværre klinket og uden låg. En sjovt koriositet fra en svunden tid.

Aluminia fajancen stammer vist oprindeligt fra England men har også været fremstillet i Sverige.
August Schøtt var gundlægger af den første fabrik i Danmark der blev startet på Kristianshavn. August Schøtt fik dog kun et par år inden han døde og hans familie førte fabrikken videre.

I den første periode frem til omkring 1900 var mange dele fremstillet ud fra Albert-stellet og var kendetegnet ved at steldelene havde smukt svungne former, enkelthed eller meget tunge motiver. I slutningen af perioden blev det muselmalede stel sat i produktion, som nok er det stel der stadig er mest kendt.

Lige omkring århundredeskiftet var fabrikken i alvorlig krise og kun ved nytænkning, initiativrigdom og inspiration lykkedes det at føre fabrikken videre.
Hovedaktørerne i dette arbejde blev Hans Kristian Joakim, C. A. Jensen og V. Lindstrøm der lavede faverige dekorationer i mangfoldige udformninger.

Allerede i 1912, fik Joakim ideen til et nyt stel, hvor han blev inspireret af orienten og den danske tropekoloni og de første dele af Tranquebar seien så dagens lys i 1914 og blev endelig st i produktion i 1918. gennem tiden har der været en del vaianter af stellet.

Kun 14 år gammel kommer Nils Thorsson i lære på fabrikken, hvor Joakim blev hans læremester. Han blev optaget på kunstakadamiet i 1917 og gik først på billedhuggerskolen og siden på malerskolen. Nils Thorsson blev afløseren for Joakim der gik på pension i 33. Nils førte fabrikken sikkert igennem den store i krise i 30'erne, hen over krigen og i efterkrigsårene. Han skabte mange nye stel og blev meget eftertragtet. Han blev på fabrikken helt frem til sin død i 1975, hvor fabrikken var kommet til at hedde Den Kongelige Porcelainsfabrik.

Vil du vide mere kan du læse i Leif Bering Mikkelsens bog "aluminia Fajance 1862-1969 eller i E.W.Flensborgs store aluminabog fra forlaget Rhodos
Der er endnu ingen billeder i fotoalbummet.

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

09.03 | 18:02
Aluminia har modtaget 2
Du kan lide denne side
Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE